20 интересни факта за среброто

1. Първите сведения за сребро датират от 3000 г. пр. хр. в Турция и Гърция. Популярността на среброто нараства, когато испански изследователи откриват, че Южна Америка е дом на богати сребърни руди, които след това продължили интензивно да добиват в мините. 85 % от добива на сребро в света между 1500 и 1800 идва от Боливия, Перу и Мексико.

2. През 12 век, стерлинга е бил сребърното пени представено от нормандците, което било декорирано със звезди.

3. Аржентина е единствената страна в света, която е кръстена на химичен елемент. Преди това тя се е наричала Вицекралство на Рио Де Ла Плата („река от сребро“). Когато новата страна създава своя конституция през 1826 г. след обявяването на своята независимост от Испания, те решават да се спрат на името Аржентинска Република, придържайки се към връзката със сребърният минерал, използвайки латинската дума (argentum) вместо испанската (plata).

4. Традиционно, среброто се свързва с луната и женствеността, което е в контраст със златото, което се свързва със слънцето и мъжествеността.

5. Неговият блестящ бял цвят и тенденцията му да се опетнява, са направили среброто символ на женското целомъдрие (Гръцката богиня Диана е носела сребро).

6. Думите „сребро“  и „пари“ са едни и същи на 14 езика.

7. Сечени сребърни монети за първи път били използвани в западният Медетариански регион през 550 г. пр.хр. До 19 век, повечето страни били на сребърен стандарт, използвайки сребърните монети като основна циркулираща валута. Докато златото също се използвало за монети, неговата твърде висока цена, не го правела достъпно за всекидневните разплащателни функции на населението. Днес Мексико е единствената страна, която все още използва сребро, в малки количества, в сеченето на монети.

8. Химичният символ на среброто е Ag, което е съкращение от argentums, латинскатa дума за сребро. Коренът на думата идва от същите корени, от които произлиза санскритската arjuna, която означава бяло. Корените на думата сребро (silver) тръгват от англо-саксонската дума seolfor.

9. Необработеното, чисто сребро е много меко, за да се правят бижута. За това повечето от тях се правят от не чисто сребро (92.5 % чисто сребро) или от argentium silver (93.4 % сребро). Последното е по-бяло в сравнение с не чистото сребро и трудно се опетнява.

10. От всички метали, среброто е най-добрия рефлектор на видима светлина, поради тази причина то често се използва в направата на огледала и рефлекторни телескопи. Тази невероятна способност прави сребърните бижута с толкова брилянтен блясък.

11. Що се отнася до изследване публикувано в журнал по Астрономия и астрофизика през 2012 г., среброто се получава при малка експлозия на звезда, наречена супернова. Според тях от експлозиите на големи звезди, се получава злато.

12. Сребърният нитрат се използва за фотографските плочи при най-ранните камери.

13. Среброто има антимикробно действие в своята йонна форма. Пациенти с изгаряния, могат да използват антибиотични кремове със сребро за техните наранявания. В някои болници използват превръзки напоени със сребърен разтвор за кожни язви и грижа за раните.

14. Сребърни йони се добавят и към водната пречиствателна система, обществените водни системи, басейни и спа центрове, заради техните антимикробни свойства.

15. Някои хора практикуващи здравословен начин на живот, вярват, че носенето на сребро по себе си, позволя на тялото да се пречиства. Въпреки това, все още не е научно доказано това твърдение.

16. Сребърна паста се използва за направата на кристалният силиций на фотоволтаичните клетки, които произвеждат слънчева енергия.

17. Среброто играе важна роля и във филмовата фотография. Както споменахме по-горе, сребърният нитрат се използва във фотографските плочи на ранните камери. Миниатюрни сребърни кристали се използват за направата на негативите, с които се правят изображенията във филмовата фотография. Докато дигиталната фотография редуцира употребата на сребро във филмовата фотография, среброто е широко разпространено в създаването на рентгенови снимки в развитите страни и в създаването на филми във филмовата индустрия.

18. Среброто е значима фигура и при съвременната кола. Всяко електрическо действие използва сребърно покритие на контактите. Когато запалите двигателя на колата, отворите прозорците, нагласите седалките, използвате сребърни мембрани, които активират тези функции. Когато включите системата за размразяване през зимата, за да стопите леда на задното стъкло, вие активирате сребърните-керамични линии. Дори активната съставка на антифриза е сребро, под формата на съединение, наречено етилен оксид.

19. Миялните машини, хладилниците, климатиците, пречиствателите на въздуха и прахосмукачките, използват сребърни частици, за да стерилизират въздуха, предпазвайки ни от 650 вида бактерии.

20. За печатните платки на мобилните телефони, компютри и др. електроники, сребърно-базирани мастила и филми са приложени, за да се композира платката и да се създадат електрически пътеки.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/x180abao/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044